2013. január 9., szerda

Büncselekmények

A mai témánk a büncselekmények lesznek.


Sokaknak rengeteg fejtörést jelentenek és köztudottan ez a rész a legnehezebb.
Nagyon egyszerű pedig, nem szabad összekeverni a kihágásokkal.Kihágásból rengeteg létezik de büncselekményből már kevesebb.
1 Forgalomba be nem jegyzett gépjármű  vezetése vagy forgalomba való helyezése.
2 Hamis rendszámmal ellátott gépjármű vezetése vagy forgalomba való helyezése.
3 Forgalomba be nem jegyzett vagy hamis rendszámtáblával ellátott pótkocsi vontatása.
4Olyan gépjármű vezetése a közúton amely nem rendelkezik forgalmi joggal Romániában, vagy amelynek rendszámát visszavonták.
5 Egy gépjármű vezetése a közúton, ha a személy nem rendelkezik a jármű kategóriájának megfelelő gépjárművezetői jogosítványát visszaztartották, a vezetői jogát felfüggesztették vagy érvénytelenítették, vagy Romániában nem vezethet.
7 Egy gépjármű vezetésének tudatos rábízása egy olyan személyre aki nem rendelkezik gépjár,ű vezet jogosítvánnyal, vagy nem megfelelő gépjárművezetői jogosítvánnyal rendelkezik. vagy szellemileg fogyatékos esetleg kábítószer vagy azonos hatású gyógyszerek hatása alatt van.
8Egy gépjármű vezetése közúton ha a vezető, oktató vizsgabíytos vagy a vizsgázó vérében az alkoholszínt magasabb mint 0,8g/l vagy kábítószer vagy azonos hatású gyógyszerek hatása alatt van.Ez alatt kihágásnak számít.Példa. 0,7g/l a vezető véralkohol szintje akkor az nem büncselekmény.
9. A vér lehelett vagy vizelet minták felvételének megtagadása a vezető oktató vagy vizsgabiztos részéről, ha ez az alkoholszint vagy a tiltott szerek megállapítására szolgál.Vagy ha az illető ellenáll kivonja magát ezek alól.
10. Alkohol, kábítószer vagy azonos hatású gyógyszerek fogyasztása a vezető oktató vagy vizsgabíztos által, egy olyan baleset után amelynek a következményeként egy vagy több szemlky meghalt vagy megsérült, a biológiai minták vételéig.
Ha a vezető, lehelet vizsgáló által megállapított alkohol szintje kiseebbmint 0,4mg/l kérelmezheti a biológiai minták vételét is. Ha vezető a vezető lehelet viszsgáló által megállapított alkohol szintje nagyobb mint 0,40mg/l köteles biólógiai minta vételére.

Érdekesség:Nem tartozik büncselekmények köze az hogy ne fogyassz drogot vezetés közben de én óva intelek ettől is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése