2017. augusztus 8., kedd

Mennyit nyersz vele? Kiszámoló



Az alábbi cikket a kiszamolo.hu oldalon találtuk érdemes elolvasni!

"Akárhányszor autópályán kell vezetnem, mindig rácsodálkozok, mennyi agyatlan ember vezet Magyarországon.
140-150-nel mennek a másik mögött 4-5 méterre és villog, mint a bolond, hogy ő nagyon siet.
Mindig elgondolkodok, az ilyen ostoba vajon mit csinált általános iskolában fizika órákon? Hogy nem figyelt, az biztos.
Két apróság: vajon mire elég 5 méter követési távolság 130, 150 vagy 180 kilométer per órás sebességnél, illetve vajon mennyi időt nyer az ilyen félkegyelmű egy Budapest-Győr, vagy Budapest-Szeged távon?
Ha valaki 180-nal megy az autópályán, az azt jelenti a gyengébbek kedvéért, hogy 180 kilométert tesz meg óránként, vagyis 3 kilométert percenként, tehát 50 métert másodpercenként. (Ugyanez 130 km/órás sebességnél is 36,1 méter.)
Ha maga Szupermen vezeti az autót, aki soha nem lankadó figyelemmel mereven az utat figyeli és a szuper képességei miatt 0,5 másodperc alatt reagál egy eseményre, még akkor is közben 25 métert tesz meg.
Ha Szupermen előtt fékez egy autó, annak a féklámpája 0,3 másodperc alatt izzik fel. (Ha szerencséje van Szupermennek, akkor ledes a féklámpa és elég 0,1 másodperc. De erre 5-6% esélye van maximum.)
Máris odavan a fél másodperc hatvan százaléka.Innentől jön hősünk, akinek reagálni kell a történésre. Szupermenünk reakcióidője összetevődik az észlelési időből, a beazonosítási időből, a döntési időből és az láb-áthelyezési időből. Innentől kezd el fékezni. (De még itt is számolni kell azzal, hogy időbe telik a fékpedál lenyomása után, mire a hatásos fékezőerő elkezd megnyilvánulni.)
Tehát még Szupermennek is 25 méterre van szüksége ilyen sebességnél, hogy elkezdjen fékezni. Nem megállni fog 25 méter alatt, nem lelassulni, csak megkezdi a fékezést.
Egy átlagembernek a fékezés megkezdéséhez ilyen sebességnél 40-50 méter kellene. Szeretném még egyszer hangsúlyozni: ennyi idő a fékezés megkezdéséhez kell, nem a lelassuláshoz.
Most mélázz el azon, mit tudnál csinálni ilyen sebességnél, ha az előtted menő kamion pótkereke leesik eléd, vagy egy őz befut a pályára, mert lyukat talált a kerítésen.
Szerinted mi marad az autódból és belőled, ha 190 km/órás sebességgel belerongyolsz bármibe?"

A teljes cikket az alábbi linken olvashatjátok:

https://kiszamolo.hu/mennyit-nyersz-vele/#more-106249

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése